De onbekende spirituele achtergronden van ziektes
Jolanda Linders
10 min
16

De onbekende spirituele achtergronden van ziektes

10 min
16

Vaak wordt er vanuit het spirituele gedachtegoed verondersteld dat je ergens een blokkade hebt als je gezondheidsproblemen ervaart. Of dat er iets in jou niet in liefde is. Of dat je tot de orde geroepen wordt door je lichaam omdat je niet goed voor jezelf zorgt.

Niets is echter minder waar, zo kort door de bocht, ongenuanceerd en eendimensionaal ligt het gewoonlijk niet. Integendeel.

 

Ik ben zelf op mijn 14e ziek geworden, ik kreeg een soort aanval, viel op de grond, en vanaf de ene op de andere dag zag mijn leven er compleet anders uit. Van een heel gezond, slank, actief en sportief meisje werd ik in no time een kind wat op school naast de muren liep te schuifelen om daar nog wat houvast te zoeken. (Meer over mijn journey kun je op de ‘over mij’ pagina lezen.)

Inmiddels heb ik ruim 40 jaar ervaring met gezondheid, ziekte, reguliere en alternatieve artsen en spirituele opvattingen. Ik ben zoveel jaren bedlegerig geweest dat ik alle tijd heb gehad om alle gangbare spirituele ideeën zeer grondig te onderzoeken en proefondervindelijk tot de conclusie te komen dat de meest gangbare opvattingen vaak best op gaan voor kortstondige ziektes maar bijna nooit voor chronische aandoeningen.

Het werken met duizenden cliënten en het herseninfarct van mijn lief, hebben me daarnaast ook heel veel inzicht gebracht in deze materie, ik heb iedere keer opnieuw de kans gegrepen om er samen met de gidsen, engelen, krachtdieren en andere lichtwezens naar te kijken en van te leren.

 

Het is zo ongelooflijk intrigerend om de wisselwerking tussen energie, materie en bewustzijn te bestuderen en er de Universele geheimen mee te ontrafelen…


In de loop der jaren heb ik een schatkist aan inzichten en ervaringen verzameld, ik deel er in dit blog graag een paar met je omdat ik het heel erg belangrijk vind dat er ook eens een ander geluid te horen is. Dus daar gaan we…

 • Natuurlijk kunnen gezondheidsproblemen een uiting zijn van het feit dat je al langere tijd niet goed genoeg voor jezelf gezorgd hebt. Daar start je zoektocht dan ook meestal en dat kun je gelukkig gemakkelijk corrigeren.
 • Ook kunnen gezondheidsproblemen je er bewust van maken dat je emotionele blokkades hebt die zelfs veroorzaakt kunnen zijn door gebeurtenissen uit een of meerdere eerdere levens. Maar ook die zijn met toewijding en professionele hulp goed op te sporen en op te lossen.
 • Daarnaast kunnen gezondheidsproblemen een teken zijn dat je niet het juiste pad bewandelt en niet de juiste keuzes maakt. Een teken dat je niet naar je roeping luistert, dat je geen gehoor geeft aan jouw missie.  Ook dat is met zelfonderzoek en goede begeleiding op te lossen.

 

 

Maar wat als jij je emotionele wonden geheeld hebt, goed voor jezelf zorgt, je hart volgt, doet waarvoor je naar de aarde bent gekomen maar dan toch naar aardse maatstaven nog altijd niet vitaal en gezond bent? Doe je dan iets verkeerd? Of zou er dan toch nog iets anders aan de hand kunnen zijn?


Laat ik een paar andere benaderingen met je delen:

 • Mijn gidsen zeggen: gevoelige zielen wonen vaak in een gevoelig lichaam. En omdat we zo sterk voelen, merken we het ook al heel erg snel als iets in ons lichaam een signaal geeft.
 • Vlak de invloed van de materie niet uit. Denk aan genetisch overdraagbare ziektes maar bijvoorbeeld ook de impact van lucht- en waterverontreiniging op ons lichaam, op onze energie. En geloof me, we zijn als ziel niet naar de aarde afgedaald om vervolgens de inwerking van de stof te ontkennen, ondanks dat uiteindelijk alles in de kern energie is…
 • En wat te denken van alle negatieve energie om ons heen? Van het krachtenspel tussen licht en donker? Negatieve energie die van buiten naar binnen komt, kan je letterlijk ziek maken. Zou het misschien kunnen dat juist zielen met een hoge frequentie, daar meer onder te lijden zouden kunnen hebben? Het valt mij in ieder geval op dat heel veel hoog sensitieve, spirituele mensen, ziek zijn. Dat kan geen toeval zijn.

  


En weet je wat ik ook zo mega intrigerend vind?


Ik heb gidsen, engelen, power-animals of andere spirits/zielen nog nooit het woord ‘ziekte’ horen noemen op een manier die insinueert dat het ‘niet goed’ is. En al helemaal niet op een veroordelende, afstandelijke manier zoals in het aardse vaak wel gebeurt.

Voor hen is iedere ziel een uniek krachtenveld met unieke krachten en unieke onmachten. Een unieke optelsom met een unieke uitkomst. Een uitkomst die altijd goed en waardevol is, niet alleen voor de betreffende ziel maar ook voor het grote geheel. Dat maakt ook dat gezondheidsproblemen niet direct gezien worden als ‘verkeerd’. Of als een zwakte, integendeel, het kan zelfs een heel krachtig instrument zijn.

  

Op zielsniveau gaat het erom dat je ervaring op doet, dat je wijsheid ontwikkelt en dat je kracht opbouwt. Daar gaat het jouw ziel om


En of je dat nu ontwikkelt terwijl je naar aardse normen gezond bent of niet, dat is eigenlijk heel erg ondergeschikt. Net zo goed als dat je van de Kosmos geen hoger rapportcijfer krijgt als je heel muzikaal bent, of een lagere beoordeling als je niet de natuurlijke aanleg hebt om te dansen als Beyoncé.

Je doet het voor het Universum niet beter of slechter en je bent niet meer of minder succesvol als je wel of niet gezond bent. Die opvatting, dat oordeel, die veroordeling, zit er vanuit het goddelijke helemaal niet op, die ontstaat vanuit het aardse ego.

 

Waar het jouw ziel en de Bron omgaat


 • is dat je jezelf steeds beter leert kennen, je hart steeds verder bevrijdt, je frequentie leert verhogen, tot steeds meer verschillende lagen van je bewustzijn toegang krijgt, steeds intenser verbonden bent met Al Wat Is, een steeds krachtigere uitwisseling heb, steeds meer Liefde en Licht door kunt geven…
 • dat je als ziel steeds meer ervaring mee terug brengt als je je aardse leven achter je laat en terugkeert naar de Bron, steeds meer wijsheid, steeds meer moed, vertrouwen, doorzettingsvermogen, toewijding, onverstoorbaarheid, etc etc. Dat zijn op kosmisch niveau de grootste schatten…

 

En een andere gedachte om misschien eens bij stil te staan:


In vele oude oorspronkelijke spirituele rituelen en inwijdingen wordt pijn gebruikt als middel naar het hogere bewustzijn. Als middel naar het ontwikkelen van meer kracht, moed, doorzettingsvermogen, zelfkennis, connectie, wijsheid en spirituele vermogens.

Ziekte is ook een vorm van pijn, toch?

 

 

Jolanda Linders

 

 

Ik ben ervan overtuigd, dat een ziekte zelfs een blessing in disguise kan zijn en een hogere bedoeling kan hebben, niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor de wereld om hem/haar heen


Zo zijn er zijn zielen, die er heel bewust voor kiezen om ziek te zijn en te blijven(!) tijdens een leven op aarde. Het zijn vaak oude wijze zielen, hele moedige zielen, die bereid zijn om een zwaar lot op zich te nemen uit gedienstigheid aan het Universum, aan het grote geheel.

 

 • Bijvoorbeeld om de (medische) wetenschap verder te helpen.
 • Of soms willen zij in een volgend leven een medicijn/behandeling voor die bepaalde ziekte creëren en daarmee de levens van duizenden/miljoenen mensen positief veranderen.
 • Of zij functioneren als spons voor negatieve energie (en betalen daardoor de tol van ziek zijn) en zetten hem om in positieve energie. Zij transformeren daarmee negatieve energie en brengen liefde en licht. Dat doen zij niet voor zichzelf…
 • Soms kiest een ziel ervoor om ziek/beperkt/gehandicapt te zijn om karma in te lossen. Of zelfs om anderen de kans te geven om karma in te lossen. En ja, ik weet dat we van het Vissentijdperk naar het Aquariustijdperk gaan en dat karma bij het Vissentijdperk hoort. Toch zie ik nog vaak genoeg tijdens de regressiesessies die ik geef, dat karma nog altijd een rol speelt.
 • Of zij kiezen voor een (chronische) ziekte omdat dat een hele andere impact op je heeft (en op je leven en op de mensen om je heen) dan een tijdelijk gezondheidsprobleem. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat ik veel minder ervaren en geleerd zou hebben, als mijn gezondheidsproblemen na een paar jaar weg geweest zouden zijn. Zelfs nu na 36 jaar nog, blijft het een intense ontdekkingsreis, een soort van snelkookpan waarin je extra veel leert, ervaart en bewuster wordt (van alles in jezelf én om je heen).

 

 

Soms creëren zielen een grotere impact op de wereld, juist door ziek of gehandicapt te zijn

 

Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken maar ik zou me voor kunnen stellen dat dat misschien gold voor een ziel als Mattie Stepanek, met zijn bijzondere heart songs. Mattie was een Amerikaans auteur, vredestichter en filosoof. Hij leed aan een erfelijke spierziekte en wist dat hij jong zou sterven, hij had een uitzonderlijke levensvisie. Hij overleed in 2004 op 13-jarige leeftijd.

Ik zag hem bij Oprah (in de periode dat ik zelf bedlegerig was)  en hij raakte me diep in mijn hart, hij voelde als zo’n oude wijze ziel, die hier zo enorm hard nodig is… Zou hij dezelfde wijsheid getoond hebben en dezelfde impact gehad hebben, als hij zijn fysieke uitdagingen niet gehad had? Zou hij net zoveel harten geraakt en veroverd hebben, net zoveel impact gehad hebben, als hij een gewoon volwassen man was geweest?

 

En denk ook eens aan mensen zoals Bibian Mentel, Maarten van der Weijden of Marc de Hond. Zouden zij net zoveel mensen inspireren, wanneer zij gezond waren gebleven? Zou hun boodschap dezelfde geweest zijn en zouden zij net zoveel media-aandacht gekregen hebben? Zouden hun stichtingen waarmee anderen geholpen worden, dan ook in het leven geroepen zijn? Zoals er zoveel hartgedragen stichtingen in het leven zijn geroepen door iemands eigen ervaring met ziekte of door zijn overlijden daaraan….

En zou bij voorbeeld de natuurkundige Steven Hawking net zoveel impact gehad hebben?

Misschien wel. Misschien ook niet. Feit blijft dat zij de kans hebben gekregen om aan zichzelf en anderen te tonen tot hoeveel wonderlijks een mens in staat is. En misschien nog wel belangrijker: dat een mens niet gedefinieerd hoeft te worden door zijn of haar ziekte.

Ik noem maar een paar van de vele mogelijkheden, van de spirituele achtergronden van ziektes. En valt het je op dat ik het mogelijkheden noem in plaats van oorzaken?

 

Dus als je zelf gezondheidsproblemen ervaart en het lukt je niet direct om er helemaal vanaf te geraken, denk dan niet te snel dat jij iets niet goed doet, laat het je niet aanpraten!


Wees gretig en leergierig en ga vooral van de gebaande paden af, laat je niet klemzetten en ontmoedigen door die algemene maar o zo kortzichtige spirituele opvattingen die je overal tegenkomt. Zij komen voort uit het spirituele gedachtegoed… ‘gedachtegoed’… ze zijn door ons mensen bedacht en komen niet vanuit het goddelijke bewustzijn.

Onderzoek eens welke schatten er in jouw gezondheidsproblemen, jouw uitdagingen, verborgen zitten. Grijp de kans om te leren, om wijsheid te vergaren. Maar ook om je hart zo krachtig te maken dat je je uitdagingen en beperkingen overstijgt en het onmogelijke, mogelijk maakt. Ik doe het iedere dag en je weet: als ik het kan, dan kun jij het ook.

Verder wil ik je op het hart drukken om altijd in jezelf te blijven geloven, blijf trouw aan wat jij zelf voelt en weet. Niemand kent jouw lichaam zo goed als jij zelf. Als jij voelt dat er iets niet goed zit, dan is dat zo. Blijf die arts zoeken die verder kijkt dan zijn neus lang is en het ook weet en die je verder helpt en blijf ondertussen altijd jouw innerlijke reis voortzetten, blijf het gesprek met jouw hart en ziel en met het Universum voeren.

Want ook wonderen gebeuren, dat kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Ik heb er vele ontvangen, vele door mogen geven en heel wat bij mogen wonen. Blijf daarom dicht bij de Bron, laat daar niets of niemand tussen komen.

En als je zelf niet ziek bent maar iemand in jouw omgeving wel, oordeel dan eens niet zo snel vanuit die algemene spirituele ideeën. Je bent toch niet een spiritueel, sensitief mens om vervolgens in zo’n beperkende tunnelvisie gevangen te blijven zitten, toch?

Dus verhard niet maar verzacht, stap niet naar achteren maar naar voren,  (ver)oordeel niet maar open je hart, ga de connectie aan en stel vragen, wees liefdevol, zorgzaam, betrokken en leergierig.

Want ook jij krijgt op dat moment de kans om te ervaren, leren en groeien. Ga op zoek naar de nuances, naar de gelaagdheid. Ga alsjeblieft voorbij die oppervlakkige spirituele opvattingen, je doet jezelf en de ander ermee tekort en daarnaast zijn ze zo verschrikkelijk pijnlijk en kwetsend voor diegene die met zijn gezondheid aan het worstelen is.

 

Een magische, intrigerende puzzel

 

Vooral chronische en erfelijke ziektes, zitten meestal zeer complex in elkaar vanuit spiritueel oogpunt gezien. Vele, vele lijntjes komen bij elkaar vanuit eerdere levens, vanuit je huidige leven, vanuit je ouders en verdere voorouders, vanuit je missie, vanuit het gedienstig willen zijn aan het grote geheel, enzovoorts enzovoorts.

Een gezondheid met uitdagingen is als een magische, intrigerende puzzel. Een puzzel met heel veel stukjes. Een never ending learning school. Een journey waarin vele, vele, universele geheimen door jou ontrafeld gaan worden, mits jij die kosmische ontdekkingsreiziger wilt zijn en je daarvoor open wilt stellen. Het biedt je zelfs de kans om een expert te worden die vele anderen kan helpen – als je daarvoor naar de aarde geroepen bent tenminste.

Dus: blijf altijd je hart volgen, blijf nieuwe doelen stellen. Hoe je gezondheid ook is, hoe de omstandigheden ook zijn. Blijf leven! Blijf stappen zetten. Want jouw stappen zijn waardevol, zijn uniek, zijn bijzonder, bieden kansen en mogelijkheden.

 

Overigens, om misverstanden te voorkomen:


Dit blog is uiteraard geen ‘verkooppraatje’, aanbeveling of verheerlijking over ziektes, absoluut niet. Maar ik vind het belangrijk om een andere dan de gangbare visie met je te delen.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg want over deze materie is nog zo ontzettend veel meer te vertellen maar ik hoop dat ik je in ieder geval al aan het denken gezet heb en misschien zelfs wel een hart onder de riem gestoken heb.

 

In mijn vorige blog, heb ik ook een minder algemene visie gedeeld op kosmische wetten, het vormt een mooie aanvulling op dit blog, dus lees het (nog) eens:  https://jolandalinders.com/geld-is-geen-liefde-de-law-of-attraction-werkt-niet-en-andere-spirituele-onzin/

 

En Veronika Rutten interviewde me eerder ook al over succes, balans en de zin van ziekte. Je kunt de video hier terug kijken.

 

Tot slot:

Heb jij misschien fysieke klachten waar je niet verder mee komt en waar je de hogere bedoeling in zoekt? Zoek je heling? Zou je daar graag door je gids bij geholpen willen worden? Wil je dat ik met je meekijk op de blauwdruk van jouw ziel en je help met jouw unieke, magische ontdekkingstocht?

Begin dan bij het online programma 'Ontmoet je gids'. Het is super leuk om te volgen en je bent meer dan welkom!


En nu: reageren graag!

Ik heb mijn best gedaan om jou iets heel waardevols te geven, ik zou nu heel graag jouw feedback horen. Ik ben echt super benieuwd naar jouw visie en naar wat dit blog voor jou betekent, ik zou het dan ook geweldig vinden als je een reactie achter laat. En delen mag natuurlijk ook, vast bedankt!


Liefs, 

Jolanda

Comments