HSP en overprikkeld? Zo voorkom je het! (deel 1)
Jolanda Linders
5 min
16

HSP en overprikkeld? Zo voorkom je het! (deel 1)

5 min
16

Ben jij (hoog)sensitief en pak jij snel prikkels uit je omgeving op en voel jij je vaak ‘overprikkeld’? Maakt dat je moe of zelfs uitgeput, geïrriteerd en/of verward?

Dat is heel erg simpel op te lossen. Gewoon stoppen met ‘ongewenste intimiteiten’ en dan ben je in een keer van je probleem af. Laat me je uitleggen wat ik daar precies mee bedoel.

 

De balans binnenwereld – buitenwereld

Wanneer je te veel prikkels uit je omgeving oppikt, ben je te veel naar buiten gericht. De balans binnenwereld – buitenwereld is, door wat voor oorzaak dan ook, verstoord en jij zit met jouw aandacht, jouw energie en jouw voelsprieten alles om je heen af te tasten. Je maakt nog eens een analyse van het gedrag van je partner/moeder/broer, je voelt in je eigen lichaam dat de vriendin waarmee je zit te kletsen hoofdpijn heeft, je neemt nog wat stress mee van een collega en zo houd je jezelf met van alles bezig buiten jezelf. Jij zoekt prikkels op, jij prikkelt jouw energiesysteem. Jij – zelf.

 

Behalve dat je jezelf zo op alle mogelijke manieren uit balans brengt, is het ook nog eens niet zo netjes naar die ander toe. Jij hebt er niks mee te maken waarom je collega doet wat ze doet en of je broer een blokkade op hartsniveau heeft of niet. Zij hebben recht op privacy (kosmisch gezien is dat een enorm belangrijke waarde) en jij hebt niet het recht om hen te analyseren en onuitgenodigd in hun energie te wroeten (een soort van energetische röntgenfoto te maken) – zelfs niet met de allerbeste bedoelingen. Zij hebben het recht om zelf te bepalen wat ze met jou willen delen en wat niet. En als jij iets wilt weten of begrijpen, dan kun je het gewoon vragen, toch? Het is toch veel waardevoller en zuiverder om een écht gesprek te voeren?

 

Dus ben jij heel sensitief en absorbeer je van alles uit je omgeving? Leer dan eerst om bij jezelf te blijven, letterlijk in jouw eigen energie te blijven. Ga maar gewoon wieden in jouw eigen tuintje… daar ligt je échte opdracht. Door meer respect te ontwikkelen voor de ruimte, de energie en het proces van de ander, stop je vanzelf met die ongewenste intimiteiten. Toon wat meer vertrouwen, daar is die ander pas echt mee geholpen. En jij zelf ook.

 

Dat is echt de allerbeste bescherming die je jezelf kunt wensen. Mooi meegenomen is dat je dan kosmisch gezien ook weer een stukje wijzer en volwassener bent geworden. Het ontwikkelen van een hoger level van respect is kosmisch gezien echt een belangrijke stap in je ontwikkeling. Respect is een grote kracht, een energie waar je heel dicht bij wilt blijven omdat die je, samen met liefde, verder op je pad zal brengen.

 

Let er echter wel op dat je niet uit de connectie gaat, sluit anderen niet buiten maar ga de verbinding en uitwisseling aan vanuit je hart en blijf energetisch bij jezelf door je voelsprieten bij je te houden. In de praktijk zie ik echter vaak het tegenovergestelde gebeuren: mensen zijn niet verbonden maar zitten wel in elkaars energie te ‘harken’.

 

Als je leert om een ander met rust te laten en zelf gecentreerd te blijven, zul je:

  • de balans tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld terug vinden
  • een enorme hoeveelheid energie besparen en opbouwen
  • helderheid krijgen over jezelf en jouw unieke pad
  • veel gemakkelijker naar je eigen gevoel kunnen luisteren
  • jezelf beter leren kennen
  • heel goed leiding kunnen geven aan jezelf en jouw processen

 

Kijk nu in gedachten eens even naar een tuimelpoppetje. Dat beeld gebruiken mijn gidsen heel vaak om iets duidelijk te maken. Zie je dat tuimelpoppetje voor je? Als je heel erg naar buiten gericht bent en met je voelsprieten altijd alles buiten jezelf aan het aftasten bent, dan trek je dat poppetje uit balans en schiet het (in het horizontale) alle kanten op. Stel je eens voor wat dat met je energieën doet, stel je eens voor hoe je je gaat voelen als je continu alle kanten op wiebelt? Daar word je doodmoe van. En zwaar gefrustreerd. Je tolt op je eigen benen, je wordt continu door elkaar geschud en uiteindelijk word je er zelfs (letterlijk) doodziek van. Herkenbaar?


Kijk nu weer eens naar dat tuimelpoppetje maar dit keer is de balans binnenwereld – buitenwereld in orde. Het is op een natuurlijke manier vanuit het hart verbonden met anderen, het communiceert vanuit het hart met anderen. Maar het blijft gecentreerd in zichzelf en het communiceert energetisch gezien vooral met zichzelf, met Moeder Aarde en met het Universum. Er loopt zo’n hele sterke energetische verticale verbinding door dat poppetje heen. Zie je het voor je…. zo’n positieve energiestroom door je kruin – door je hele lichaam – en door je voeten (en omgekeerd). Het poppetje kan haast niet meer heen en weer wiebelen…. Het kan haast niet meer uit balans raken. Het hoofd blijft kalm, het hart blijft open en verbonden. Dat geeft stabiliteit, energie en vreugde. Het poppetje gaat energetisch groeien, het bewustzijn wordt groter, het Licht neemt toe!

 

onverstoorbare, gecentreerde, verticale verbinding


Zo blijf je in dezelfde staat van zijn zoals wanneer je mediteert en ben je juist helemaal niet prikkelbaar.

Bovendien kun je die sensoren, jouw ‘voelsprieten’, dan gaan gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: meer bewustzijn, meer sensitiviteit, meer wijsheid, meer energie, meer passie, meer vreugde, meer magie. Steeds meer contact krijgen met jouw ziel, meer authenticiteit, je energieveld steeds verder opbouwen, steeds genuanceerder voelen en ervaren wat bepaalde inzichten en krachten betekenen, intens verbonden zijn met het Universum, krachten bundelen, samenwerken, continu transformeren en groeien….. Need I say more?

 

Mijn vraag aan jou is nu: welk tuimelpoppetje wil jij zijn? Hoe prikkelbaar wil jij zijn?

 


Ben je bereid om je level van respect zo hoog te maken dat je niet meer ongevraagd de energie van de ander gaat zitten aftasten? Ben je bereid om dat level van respect ook aan jezelf te geven omdat jij het waard bent dat jouw energie schoon, zuiver en krachtig wordt (en blijft) zodat jij gehoor kunt geven aan de authentieke missie waarmee je naar de aarde bent gekomen? Want jij bent niet hier naar toe gekomen om altijd met je voelsprieten je omgeving af te tasten en overprikkeld te zijn….. jij hebt echt mooiere en belangrijkere dingen te doen.

 

Zo zet je de eerste stappen om van sensitiviteit je grootste talent te maken. Hiermee ga je echt het verschil maken voor jezelf.

 

En natuurlijk is het ook belangrijk om te leren hoe je jezelf energetisch kunt beschermen. Maar als jij zelfs steeds te veel naar buiten gericht bent, dan kun je filters en ‘muren’ visualiseren zoveel je wilt, dat is dan geen oplossing voor jouw probleem, dat is als dweilen met de kraan open: compleet zinloos. Pas als jij goed geaard bent in jouw eigen systeem, als jij goed gecentreerd bent, dan is het zinvol om jezelf daadwerkelijk te leren beschermen tegen energetische invloeden van buitenaf.

Dus eerste zaken eerst: ‘binnen’ leren blijven.

 

Tot zover deel 1. In deel 2 deel ik mijn ervaringen met je over hoe je jezelf effectief kunt beschermen tegen prikkels van buitenaf, dat blog heeft als titel ‘HSP en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf! (Deel 2)’. Klik hier om dat te lezen. Maar vergeet niet te oefenen met stap 1: bij jezelf blijven, een hoger level van respect ontwikkelen en niet meer (ongevraagd) in de energie van de ander wroeten.

 

Laat je me in de reacties hieronder weten of dit artikel jou aan het denken heeft gezet? Voel je je erdoor geholpen?

En zou je dit blog alsjeblieft ook op social media willen delen als je dit advies waardevol vond (zo veel sensitieve hartenmensen hebben last van al die prikkels terwijl dat helemaal niet nodig is)? Dat zou ik geweldig vinden, dank je!

Comments