Alle do’s and don’ts bij het kiezen van een (spirituele) opleiding
Jolanda Linders
16 min
14

Alle do’s and don’ts bij het kiezen van een (spirituele) opleiding

16 min
14

Het wordt me zo vaak gevraagd: “Kan ik bij jou een opleiding volgen? Of weet jij een goede opleiding die ik zou kunnen volgen?”

Bijna iedere (mogelijke) cliënt die ik spreek, zit op een opleiding, heeft er nét een afgerond of is naarstig op zoek naar (weer een nieuwe) een opleiding. Niet zelden zit ze midden in een depressie of burn-out en loopt ze helemaal vast in zichzelf en in haar bedrijf.

Uitgerekend in deze noodsituatie is ze op zoek naar een opleiding terwijl ze meestal al de nodige diploma’s op zak heeft en over heel veel inzicht en vaardigheden beschikt. Maar desalniettemin… toch op zoek naar nog een extra certificaat voor aan de muur in plaats van op zoek te gaan naar de nodige hulp voor zichzelf. Ze kijkt naar buiten terwijl ze naar binnen zou moeten kijken.

Dé (schijnbare) oplossing voor alle problemen

Nu breng ik weinig tijd op social media door maar lees dan tot mijn verbijstering berichten als: “Heb je moeite om naar je gevoel te luisteren? Schrijf dan nu in voor een opleiding tot medium!” of “Heb je weinig zelfvertrouwen? Schrijf dan nu in voor een opleiding tot life coach!”.

Pardon??? Mijn klomp breekt als ik dat lees, echt.

De oplossing voor een onophoudelijke mallemolen in je hoofd of een minderwaardigheidscomplex, is blijkbaar het volgen van een opleiding, in plaats van het helen en transformeren van je blokkade. Je concentreren op hoe je een ander kunt coachen, is blijkbaar de oplossing voor je eigen pijn. Althans, zo wordt het verkocht.

Die Facebook en Instagram advertenties worden zelfs speciaal aan coaches getoond, ik zou anders niet weten waarom ik ze te zien krijg. Blijkbaar ben ik niet de enige die signaleert dat met zichzelf worstelende coaches zo gemakkelijk te verleiden zijn tot het volgen van (weer) een opleiding, daar is overduidelijk een hele marketingstrategie op gebaseerd, vergis je daar niet in en wees je daarvan bewust op het moment dat ook jou weer zo’n lekker hapje voorgehouden wordt.


Voorgespiegeld wordt, dat je door de aangeboden lesstof ook zelf zult helen en transformeren. Soms gebeurt dat. Meestal niet.

Meer kennis toevoegen aan de toch al grote hoeveelheid kennis die je eerder al verzameld hebt, lost de blokkade op je hart bijvoorbeeld in het geheel niet op. Je weet dan alleen nog meer, je hebt jezelf weer een laag dieper leren analyseren. En je blokkade is lekker blijven zitten waar die zit want die los je nu eenmaal ook niet op door nog meer op anderen gericht te raken dan je al was.

En erger nog: zo krijg je niet meer vertrouwen in jezelf maar steeds minder. Want zeg nou zelf, het is toch om gillend gek van te worden dat je de beste adviezen voor iedereen hebt, dat je tot in het kleinste detail volkomen helder hebt waar jouw eigen blokkade door ontstaan is maar dat je er vervolgens toch niet in slaagt om jezelf ervan te verlossen? Dan kun je toch niet anders dan diep teleurgesteld raken in jezelf?

In de praktijk

Een paar jaar geleden nam een intelligente, wijze, liefdevolle vrouw contact met me op, ik noem haar even ‘Maartje’. Na een eerste kennismakingsgesprek volgde Maartje de online training met een eenmalige sessie bij me (‘Ontmoet je gids & vind jezelf’). Ze had al eerder verschillende cursussen gevolgd en innerlijk werk verricht maar toch liep ze vast in haar leven.

Tijdens de sessie

 • ontmoette Maartje haar gids
 • kreeg ze inzicht in de rode draad die vanuit haar eerdere levens doorwerkt tot in haar huidige leven (zo ontdekte ze dat ze in haar huidige leven steeds opnieuw vastliep door onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens die veroorzaakt waren door gebeurtenissen in vorige levens)
 • kreeg ze duidelijkheid over haar zielsmissie
 • en begreep zij welke stappen ze moest gaan zetten om daar gehoor aan te geven.

Maartje had een fantastische sessie, een zeer intens contact met haar persoonlijke gids, er was een wervelstorm aan magische energieën, het kon niet op. Alle puzzelstukjes vielen op hun plaats, alle vraagtekens verdwenen, alle blokkades smolten als sneeuw voor de zon. Echt zo’n magische sessie waarin alles optimaal verloopt en mijn helpers en ik ook helemaal betoverd zijn door al het wonderlijks wat er onder onze ogen en handen gebeurt. Zo’n sessie ❤️

Screenshot van het evaluatieformulier van ‘Maartje’

Maartje stond na die sessie perfect voorgesorteerd voor een fantastische doorstart om dat leven te gaan creëren wat echt bij haar zielsmissie past, een leven wat haar heel gelukkig zou maken en waardoor ze anderen gelukkig zou maken. Alle blokkades waren op dat moment opgeheven, de blauwdruk van haar ziel was helder, de basis/fundering was gelegd. Klaar om met de opbouw, met de blijvende transformatie te beginnen.

Juist omdat ze over zoveel prachtige capaciteiten beschikt, heb ik haar geadviseerd om het niet bij die ene sessie te laten maar om verder te gaan met het Succesvol in Jouw Kracht Half Jaar Programma, om haar leven echt op te bouwen zoals het bij haar blauwdruk hoorde.

Dan zou ik de kans krijgen om Maartje continu te ondersteunen bij het praktisch toepassen van alle verkregen inzichten en bij het voorkomen van het terugvallen van oude patronen; alle oude valkuilen zouden gaandeweg het programma voor altijd op non-actief gezet worden. Daarnaast zou ze de communicatie met haar gids veel verder ontwikkelen en heel veel kosmische technieken aangereikt krijgen. Ze zou focus houden (in plaats van afgeleid raken en afdwalen) en op alle levels verder groeien en écht en definitief tot bloei komen.

Maartje was dolenthousiast en zei me alles maar dan ook alles in het werk te gaan stellen om zo snel mogelijk met het programma te starten. Ze mailde me nog dat ze haar relatie beëindigd had; ze maakte krachtige, wijze keuzes. Daarna werd het stil.

Een paar jaar later nam ze contact met me op. Ze liep vast in de coaching opleiding die ze aan het volgen was. Ze was erg moe, zat in haar hoofd, twijfelde aan zichzelf… enfin, ik denk dat je het plaatje zelf verder in kunt vullen.

In plaats van voor het half jaar programma te gaan, heeft ze de verleiding niet kunnen weerstaan en is ze voor een coaching opleiding gegaan. Ze heeft helaas niet voor zichzelf en haar eigen transformatie gekozen. Ze heeft niet eerst een gezonde fundering gestort waarop ze verder kon bouwen, niet de cirkel rond gemaakt alvorens aan een volgende cirkel te beginnen.

Ik schrok ervan hoever ze weer was teruggevallen in haar oude patronen, haar oude valkuilen, haar oude onzekerheden, haar oude pijn. Ze zat zelfs weer vast in dezelfde vraagtekens die zij in de eerste sessie allemaal uitgewist had. En ondanks dat ze zo goed met haar gids zou kunnen communiceren, deed ze dat niet, dat vertelde haar gids me. Ze liep weer helemaal vast in haar leven, net als eerder.

Mijn hart huilt dan. Iemand met zoveel capaciteiten. Zo’n oude, wijze ziel die zoveel te brengen heeft op deze aarde, wiens Licht hier zo hard nodig is. Die zo immens gelukkig kan zijn. Zo prachtig in de startblokken gezet.

En dan moeten constateren dat ze helaas niet meer dan een fractie van de resultaten geboekt heeft, die ze had kunnen boeken als ze focus had gehouden en ik daarnaast de kans had gekregen om haar te helpen met haar innerlijke reis, haar ‘inner work’. En omdat het inner work ontbreekt, kan er ook geen ‘outer succes’ ontstaan… Op drijfzand kun je niet bouwen ten slotte.

Als ze een traject/programma van een aantal maanden bij me had gevolgd, had ze die opleiding zelfs niet eens meer nodig gehad en zou ze zo krachtig overstromen van kosmische wijsheid en energie dat ze niet alleen zichzelf maar ook anderen zou kunnen helen. Daar zou de kosmos wel voor gezorgd hebben. Ze zou haar coaching praktijk vanuit haar eigen hartsenergie met veel gemak tot bloei hebben gebracht.

 Mijn hart gaat uit naar Maartje (en de vele andere ‘Maartjes’ die dezelfde worsteling doormaken), ik hoop en vertrouw dat ze de weg naar zichzelf terug zal vinden.

De enorme aantrekkingskracht van opleidingen

Veel hoog sensitieve mensen hebben een onbedwingbare behoefte om zich van de ene opleiding in de andere te storten, vaak op het gebied van coaching, healing, etc. Niet alleen omdat je enorm leergierig bent en een heel graag anderen wilt helpen, maar ook omdat je denkt jezelf te helpen met een opleiding, omdat je denkt je eigen trauma’s of onzekerheden op die manier op te kunnen lossen.

En je hebt dan ook nog een diploma omdat je, als je heel eerlijk bent naar jezelf toe, zonder diploma jezelf niet aan de wereld durft te presenteren als coach of healer. Een diploma om je (weer) achter te blijven verstoppen.

Een opleiding volgen klinkt natuurlijk ook stukken aantrekkelijker dan een traject voor je eigen welzijn/heling/transformatie volgen. Je ego vindt het prachtig om met de buitenwereld te delen dat je weer een nieuw certificaat behaald hebt.

En het onzekere deel in jezelf denkt dat als je maar eenmaal ook dit certificaat aan je verzameling toe kunt voegen, dat het dan allemaal wèl zal gaan lukken met je praktijk zodat er ook weer eens een keer wat geld binnenkomt in plaats alleen maar in een bodemloze put lijkt te verdwijnen.

En zo wemelt het intussen van de mensen die in een halfbakken opleiding geleerd hebben om fantastisch te luisteren, fluisteren, tolken en boodschappen van gene zijde door te geven. Daarnaast hebben ze vaak ook al geleerd hoe ze fantastische online programma’s kunnen maken. Hun netwerk is groot want ze hoppen van de ene gratis community/challenge naar de andere en ze lopen het ene na het andere evenement af. Ze kennen iedereen en komen overal. Stappen uiteindelijk ook nog in wat ondernemersprogramma’s.

En krijgen vervolgens toch hun praktijk/bedrijf niet van de grond en komen dan bij mij. Lege portemonnee, diep teleurgesteld in zichzelf, en daarnaast hebben ze ook nog een teleurgestelde partner die het zat is en niet meer wil investeren. Zo verdrietig.

Wildgroei aan spirituele opleidingen

Ik werk sinds 1996 als regressietherapeut en ik denk dat ik zo vanaf 2000 een wildgroei aan (spirituele) opleidingen heb zien ontstaan.  ‘Opleidingen’ van soms zelfs maar een paar dagen, met de belofte van de prachtigste inwijdingen. Ik vind het écht allemaal klinkklare onzin.

 • Een aardse opleiding voor een Kosmische roeping… ergens klopt er hier voor mij al iets niet Daar begint het al mee.
 • Als de kosmos het echt nodig heeft van jou dat jij als spiritueel werker aan de slag gaat, geloof me maar: dan word je geroepen op het juiste moment en dan word je geleid en opgeleid. Dit werk hoort zelfs niet jouw eigen keuze te zijn, het Universum moet jou bij zich roepen. En niet omgekeerd.
 • En inwijdingen? Die hoor je niet van een andere aardling te krijgen maar van de spirits, van Al Wat Is… en pas op het moment dat jij daar in jouw proces aan toe bent, niet omdat je in staat was om geld te investeren in een cursus, opleiding of iets dergelijks.

Niet alle spirituele opleidingen zijn slecht maar in mijn beleving zijn de meeste dat wel. Onnodig ook. Het draait meestal puur om commercie, niet om kwaliteit. En er is een enorme vraag dus het verkoopt als een malle. Commercie ten top.

Al die zogenaamde opleidingen hebben ervoor gezorgd dat er meer kaf dan koren is ontstaan onder de spiritueel werkers. Het zijn vaak mensen met hele liefdevolle bedoelingen die eerst zichzelf nog zouden moeten helen in plaats van zich al op anderen te richten. Hun eigen basis ontbreekt.

Dat is een groot en ernstig probleem waardoor er veel slachtoffers vallen. Ik kan niet meer tellen hoeveel mensen er in de loop der jaren contact met me gezocht hebben omdat er op een beurs weer maar eens door een onbekwaam(!) medium verteld was dat diegene een healer was en mensen moest gaan helpen. Dit werd gezegd tegen mensen die helemaal in de war waren en echt geen grond onder de voeten hadden. Vervolgens had zo iemand nog een extra thema om zich druk over te maken en zich van alles over af te vragen en was ie nog verder van zijn pad af. Ondertussen al wel bezig om op kleine schaal ‘anderen te helpen’, dat dan weer wel.

De stap die bijna altijd overgeslagen wordt

Mijn gidsen zeggen altijd:

 • als je jezelf niet kunt helen, kun je een ander niet helen. Als je jezelf niet kunt helen, kun je alleen rationele informatie doorgeven en niet de hartsenergie, de kracht, die daarbij doorgegeven zou moeten worden. Die energie heb je tenslotte in jezelf nog niet bevrijd, die blokkade heb je nog niet getransformeerd.
 • als je zelf nog leerling bent, moet je niet voor de klas willen gaan staan. Op dit moment hebben we veel te veel leerlingen die (willen) werken als meester.

Zo’n opleiding lijkt helend voor jezelf maar is dat niet. Het is alsof je een kinderpleister over een grote gapende wond wil plakken…

Het is een complete verspilling van tijd, energie en geld. Je put jezelf nog verder uit. En je stevent in een rechte lijn af op de volgende teleurstelling.


En ja, ook jij hebt hier een taak, de kosmos heeft je écht nodig

Je hebt een heel warm hart en je bent een oude, wijze ziel, je hebt zoveel te bieden aan de wereld om je heen. Mits jezelf eerst heelt. En pas dan kan de kosmos je ‘roepen’.

Maar die stap van zelfheling wordt meestal overgeslagen, die basis wordt helaas meestal niet gelegd. Je heelt jezelf niet of niet volledig en je wacht ook niet tot je geroepen wordt want je kunt tegenwoordig gewoon op eigen initiatief voor een spirituele opleiding kiezen. Dat was oorspronkelijk wel anders!

Zelden komt het in iemand op dat het volgen van de zoveelste opleiding, niet de weg naar wezenlijke heling en transformatie is.  Maar ja, in onze maatschappij lossen we alles het liefst op met een opleiding.

Maar zo wordt de toch al bestaande disbalans tussen je binnen- en buitenwereld steeds groter. Door te vroeg een opleiding te volgen tot coach, therapeut of healer, trek je jezelf alleen maar nog verder naar buiten. Terwijl je lichaam, je hart en je ziel je de hele tijd naar binnen roepen. Je lichaam, je hart en je ziel kennen het belang van een gezonde eigen basis namelijk als geen ander.

Eerst naar binnen!

 • Alles begint en eindigt in jezelf.
 • Alles start met jezelf.
 • Pas als jij jezelf kunt helen, kun jij een ander helen.
 • Als je jezelf niet eerst heelt, kun je alleen maar kennis overdragen.

Door jezelf te helen tot in de diepere lagen van je bewustzijn, verdwijnen blokkades en verhoogt je frequentie.

En als jij jezelf heelt en de communicatie met jezelf naar een hogere frequentie brengt dan heb jij die opleiding misschien zelfs niet eens meer nodig en ben je wellicht in staat om vanuit de wijsheid en de helende capaciteiten van je ziel, anderen te helpen. Echt vanuit jezelf en vanuit een zuivere, natuurlijke connectie met de Bron. Toch zeker als je als healer of medium wilt werken, zou die zuivere kosmische connectie en uitwisseling de basis moeten zijn en niet een aardse opleiding.

Als de kosmos jou op die plek nodig heeft, zullen de spirits en alle helende en transformerende energieën vanzelf bij je aansluiten. Dat kan een opleiding nooit voor je ‘regelen’, dat bepaalt het Universum.

En natuurlijk willen we blijven leren, je wilt blijven evolueren. En we zijn nooit klaar, nooit uitgeleerd, nooit ‘uit-getransformeerd’.

Dus bestudeer het leven, bestudeer je ervaringen. Maar ervaar…. Mijn gidsen vinden dat altijd vele malen belangrijker dan het verzamelen en toe blijven voegen van kennis zonder dat je in staat bent om het toe te passen. Dat is juist heel schadelijk voor je energiesysteem, wees je daar bewust van.

Je zou wat de spirits betreft pas kennis toe moeten willen voegen als je in staat bent om je huidige kennis toe te passen en op die manier om te zetten in ware wijsheid. Pas dan wordt nieuwe kennis toevoegen waardevol. Super waardevol. Dan kun je die dragen en bezielen en delen.

Onthoud dat ook in de natuur de boom eerst zijn wortelstelsel laat groeien, zijn basis, zijn fundering, voordat ie boven de grond verder kan groeien tot een grote, sterke boom met een immense kruin.

In onze cultuur zijn we geneigd om alleen maar die kruin te laten groeien: steeds nieuwe kennis toevoegen. Het wortelstelsel krijgt geen aandacht en blijft achter. De boom verzwakt en zal op den duur knakken onder die grote kruin.

Denk dan eens aan overprikkeld zijn, overspannen zijn, opgebrand zijn? Waarom zou het volgen van een opleiding vaak zo’n slooptocht zijn? Zou dat iets te maken kunnen hebben met het feit dat de wortels de kruin niet meer kunnen dragen, met het feit dat we niet op de juiste plekken groeien in ons energiesysteem, dat onze basis eerst zou moeten uitbreiden en/of krachtiger zou moeten worden om die prachtige kruin te voeden en dragen?

Dus als je je geroepen voelt om een opleiding te volgen

Verzeker jezelf er dan eerst van dat jouw basis, jouw eigen fundering, helemaal in orde is zodat je daar je opleiding op kunt verankeren. En als jouw basis in orde is, dan weet en voel jij haarfijn aan welke opleiding op dat moment voor jou de juiste is.

Een gezonde basis betekent voor mij onder andere dat je zelfvertrouwen hebt, dat je niet gevangen zit in een overprikkeld hoofd, dat je gemakkelijk keuzes kunt maken, dat je je hart vertrouwt en je daardoor laat leiden.

Bij een gezonde basis is ruimte voor groei, voor transformatie, voor verdieping, voor een hogere frequentie. Natuurlijk. We zijn en blijven allemaal onderweg.

Maar ben je twijfelend, zoekend, zwak, ziek of misselijk? Investeer dan in hemelsnaam eerst in jezelf, herstel die balans tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld, word je eigen healer, je eigen tolk.

Leer naar jezelf luisteren en met jezelf fluisteren…. Geef jezelf die fundering, die grond onder de voeten die je nodig hebt om tot bloei te komen, dan kun je daarna iedere opleiding niet alleen met goed gevolg afronden maar ook nog tot bloei brengen in je bedrijf.

Maar zonder basis… kom je nergens. Zelfs niet met 20 diploma’s of certificaten. Geloof me, ik zie het keer op keer. Zonder een gezonde binnenwereld gaat het niet werken.

Ik leid je zelfs gratis op

Ik ben je nog het antwoord schuldig op de vragen die me zo vaak gesteld worden:

“Kan ik bij jou een opleiding volgen?”

Ja, dat kan. Mits de kosmos mij roept om jou op te leiden. Dan leid ik jou zelfs gratis op en dan hoef je me dat niet te vragen, dan komt de uitnodiging van mij.

“Weet jij een goede opleiding die ik zou kunnen volgen?”

Nee. In het spirituele is heel veel kaf onder het koren. Niet alleen onder de spiritueel werkers zelf maar ook onder de opleidingen. Het meeste valt voor mij helaas in de categorie: te slecht voor woorden.

Mijn advies in deze is:

Investeer in professionele, effectieve hulp om je eigen heling, transformatie en groei te bewerkstelligen zodat je jezelf niet in de weg zit en je daadwerkelijk al je inzichten toe kunt passen in je dagelijkse leven. En vanuit die gezonde basis ga je al je wijsheid en energie doorgeven aan anderen die dat nodig hebben. En zo kun je dan eindelijk alle opleidingen en investeringen die je eerder al gedaan hebt, alsnog gebruiken om succesvol te zijn en een goede boterham voor jezelf en je gezin te verdienen.

En als je je dan toch nog geroepen voelt om een opleiding te volgen (als jij voelt dat de kosmos je daarvoor roept), dan vind je vanzelf de juiste opleiding en dan zul je ook in staat zijn om die met goed gevolg te volbrengen en daar ook andere mensen weer verder mee helpen. Want begrijp me niet verkeerd: er zijn ook hele waardevolle opleidingen.

Maar nogmaals: alles staat of valt met jouw eigen fundering. Als jij onzeker bent, zorg er dan voor dat je vertrouwen krijgt. Als jij overspannen bent, zorg er dan eerst voor dat je ontspannen wordt. Als je opgebrand bent, zorg er dan eerst voor dat je weer vurig wordt.

Investeer eerst en vooral in jezelf, alles staat of valt met jou. En pas als jij heel stevig en ontspannen in het leven staat, pas dan zou je aan een opleiding tot coach of healer of iets dergelijks moeten willen denken. En geen seconde eerder.

Jouw persoonlijke gids is écht de beste mentor en healer voor jou

Er is geen enkele andere ziel op deze wereld, in het Universum zelfs, die jou beter kent dan jouw eigen hoofdgids. Jouw hoofdgids kent jouw herkomst, jouw verleden, het heden, jouw toekomst en jouw bestemming.

Er bestaat geen ziel die meer Liefde voor je voelt en die meer toegewijd is aan jouw ontwikkeling en welzijn. Niemand die jou meer heling kan brengen dan jouw gids.

Jouw gids wacht tot jij je meldt en wil je dolgraag helpen met jouw eigen heling en transformatie. En kan je bovendien als geen ander leren hoe je de connectie met jezelf en het Universum kunt versterken en wil je daarnaast dolgraag ‘gidsen’ in het coachen/healen van anderen (als de tijd rijp is). Geloof me, hier kan geen enkele opleiding tegen op.

Ik leer niet alleen veel van mijn gidsen maar zij helpen me ook daadwerkelijk. Zij verrichten wonderen, niet alleen voor mij maar ook voor mijn geliefden en cliënten.

Hun energie is zo mooi, zo hoog van frequentie, zo liefdevol, zo helend en transformerend. Iedere keer als je de connectie met je gids maakt, verandert er iets in je. Dat is het wonder van gidscontact.

Je zult begrijpen dat je gids je overal bij kan helpen en je ook in contact zal brengen met andere lichtwezens. Je hoeft het niet alleen te doen want ook jouw gids wacht op jou.

Is dit blog een reality check voor je?

Herken je de valkuilen en heeft het je ervan bewust gemaakt dat je naar binnen geroepen wordt om eerst jezelf te helpen? Blijf je vastlopen en wil je dat voorgoed achter je laten omdat je ergens diep in jezelf weet dat je meer te doen hebt op deze aarde dan steeds opnieuw uit dezelfde valkuilen klauteren? Wil jij heel graag concreet en praktisch met je gids leren communiceren en ook zelf die wonderen ervaren?

Kijk dan even op de dienstenpagina en/of neem gerust contact met me op als je het gevoel hebt dat je graag door mij (en mijn helpers) begeleid zou willen worden op jouw pad van heling naar transformatie en succes. Je kunt een mail sturen naar info@jolandalinders.com en dan hoor je spoedig van me. Je bent meer dan welkom!

Ik ben benieuwd!

Met veel liefde en aandacht heb ik dit blog voor jou geschreven en nu ben ik natuurlijk reuze benieuwd wat je ervan vond. Is het herkenbaar? Confronterend? Herken je die aantrekkingskracht van een opleiding? Voelt het als een antwoord op jouw worsteling (begrijp je jezelf nu beter) of roept het misschien weerstand op? Of is het juist een bevestiging dat jouw basis inmiddels (meer) dan in orde is? Wat zijn jouw eye-openers? Helpt het jou om (andere) keuzes te maken?

Ik zou het enorm waarderen als je een reactie zou willen achterlaten. Vast bedankt voor de feedback. En delen op social media mag natuurlijk ook!

Comments