HSP en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf! (deel 2)
Jolanda Linders
14 min
10

HSP en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf! (deel 2)

14 min
10

Ben jij hoogsensitief en heb je daar soms meer last dan plezier van? Dan herken je vast wel dat

 • je alles super intens ervaart
 • dat je uitgeput raakt door ‘gewone’ prikkels waar anderen helemaal geen last van lijken te hebben
 • dat je veel waarde hecht aan contacten met anderen maar dat het je ook heel veel energie kost
 • dat je moeite hebt om in groepen mensen te vertoeven
 • dat je je soms te veel verbonden voelt met mensen en daardoor meer wilt ‘helpen’ dan goed voor je is (het redderssyndroom)
 • en dat je lichaam ook super sensitief is en je daar soms behoorlijk last van kunt hebben.

Als je daarmee worstelt, zijn er een aantal beschermingsmaatregelen die je kunt treffen zodat jouw energiesysteem kalm en krachtig blijft waardoor je veel minder last hebt van prikkels van buitenaf.

 

En laat ik duidelijk zijn: hoogsensitiviteit is geen synoniem voor ‘prikkelbaar zijn’. Als je jezelf goed genoeg beschermt hoef je zelfs helemaal geen last te hebben van overgevoeligheid voor prikkels en kun je gelukkig en succesvol zijn, juist door de kracht van hoogsensitiviteit.

 

Wat kun jij doen om jezelf te beschermen zodat je daadwerkelijk kunt genieten van alle voordelen van hoogsensitiviteit? Hier volgen 9 tips.

 

Tip 1: Zorg voor een gezonde balans binnenwereld – buitenwereld


De meeste sensitievelingen vertoeven te veel in de buitenwereld, juist daardoor krijgen ze een overdosis prikkels binnen. Je hebt eerst oog voor de behoeften van de ander en pas daarna voor die van jezelf. Je zorgt eerst voor de ander en dan pas voor jezelf. Sterker nog: gewoonlijk staan er eerst een aantal andere mensen op jouw prioriteitenlijst en sta je zelf verder onderaan, waardoor je meestal niet eens aan bod komt. Sensitievelingen zorgen dus vaak niet voor zichzelf.

Ellende gegarandeerd. Want juist als sensitieveling word je naar binnen geroepen. Juist als sensitieveling heb je het contact met jezelf nodig om je goed te kunnen voelen. Wie moet er anders voor jou en jouw sensitiviteit zorgen?

Dus vertoef meer in jouw binnenwereld, praat meer met jezelf en zorg voor jezelf. Luister naar dat wat je ‘eigenlijk’ al wel weet en pas dat toe. Dat wat je ‘eigenlijk’ al wel weet – dat zijn de signalen van jouw hart en ziel, het zijn de signalen van het Universum. En als sensitieveling heb je die signalen nodig om goed voor jezelf te kunnen zorgen en jezelf tot bloei te brengen. 

Je zult zien dat je anderen dan nog steeds niet te kort doet. Sterker nog, hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te meer je de ander te bieden hebt. Dus voel je niet schuldig en verzorg je binnenwereld beter dan ooit tevoren zodat je minder prikkelbaar bent.

 


Tip 2: Wortel in je hart, het zorgt goed voor jou (en voor de jouwen)


Wat als jij er nu eens voor zou kiezen dat dat stemmetje in je hoofd niet langer tussen jou en jouw hart zou kunnen komen? Wat als jij jouw hoofd nu eens zou geruststellen, kalmeren en leiding zou geven – en daarmee jouw hart zou bevrijden zodat jij daar echt jouw thuisbasis van kunt maken?

Jouw hart is heel sensitief, genuanceerd en wijs en het wil dolgraag heel goed voor jou en de jouwen zorgen. Geef het die kans, luister ernaar, volg de zorgzame adviezen op die je van je hart krijgt. Je zult er zo stabiel, krachtig en liefdevol door worden. Je hart zal er bovendien voor zorgen dat je de juiste prikkels krijgt: die prikkels van het Universum die jij als sensitieve ziel zo nodig hebt. 

Een open hart is de weg naar jouw kracht, het is de weg naar jouw ziel en naar Al Wat Is…. Vertrouw erop en wees er loyaal aan. Kies voor jouw hart, woon en leef en creëer erin. En niet half maar voor de volle 100%.

Ik garandeer je: als jij jouw hart de kans geeft om goed voor jou te zorgen, zul je nooit meer overprikkeld raken.


 

Tip 3: Ontwikkel en train een diepe, rustige ademhaling


Als je niet goed ademhaalt, stikt je hart, verschrompelen je wortels en blijft er geen andere plek over om naar toe te vluchten dan je hoofd. En juist je hoofd is super gevoelig voor prikkels… de mallemolen heeft niet veel nodig om weer vaart te krijgen…. En dat wil je natuurlijk niet.

 

Dus geef jezelf lucht. Letterlijk en figuurlijk.

Je ademhaling zal je mee op reis nemen in jezelf, zal je helen en transformeren, zal je op het pad brengen wat voor jou bedoeld is. Het zorgt voor een gezonde uitwisseling met alle liefdevolle energieën van de Schepping.

 

  Oefening

 • Ontwikkel en train een diepe, rustige ademhaling via je neus, door je hersenen, via je hart, tot diep in je buik.
 • Om jezelf daarmee te helpen, kun je je handen op je buik leggen, onder je navel.
 • Sluit je ogen en ga in gedachten, met heel je gevoel, onder je handen ‘zitten’ en breng je ademhaling daar naartoe. Dat gaat heel rustig, gemakkelijk en natuurlijk.
 • Je stroomt op je ademhaling mee naar binnen, naar je centrum.
 • Bij iedere inademing laat je je hart kiezen welke voedende energie je inademt en bij iedere uitademing blaas je energie weg die je niet meer vast wilt houden.

 

Zo blijf je in contact met jezelf, vergroot je je bewustzijn, blijf je in balans, en blijf je levensenergie uitwisselen met de Schepping. Dat zijn de prikkels die je nodig hebt om een kalm, helder en krachtig energiesysteem te scheppen en raak je als vanzelf niet meer overprikkeld door prikkels waar je jezelf door kwijt raakt.

 


Tip 4: Voorkom uitputting op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau en blijf op krachten


Uitputting maakt je kwetsbaar, al je beschermende filterlagen verzwakken waardoor alles keihard bij je binnen komt. En je bent al zo sensitief, dus dat kun je helemaal niet gebruiken.

Zeg eens eerlijk… hoe vaak heb jij al gevoeld dat je ‘eigenlijk’ meer rust zou moeten nemen? Of dat je ‘eigenlijk’ meer in de natuur zou moeten vertoeven? Of dat het ‘eigenlijk’ heel goed zou zijn om vaker te mediteren? Het zijn allemaal signalen om uitputting te voorkomen, signalen om jou naar binnen te roepen, signalen om je op een natuurlijke manier te laten herstellen.

Juist als sensitieveling heb je extra rust nodig. En niet alleen extra rust maar ook afzondering. Je beleeft alles zo intens, het vraagt wat extra tijd en ruimte om alles te verwerken, om te ontladen en weer opnieuw op te laden.

Zorg ervoor dat jij momenten reserveert in jouw agenda, waarop je tot rust kunt komen. Plan die afspraken in met jezelf en het Universum. Kies ook heel bewust het levensritme wat bij je past, kies de dag invulling die bij je past.

Doe (en laat) datgene wat nodig is, om jouw energieniveau op peil te houden zodat je evenwichtig, krachtig en vitaal blijft en helemaal niet kwetsbaar bent voor prikkels van buitenaf.

 


Tip 5: Sluit jezelf niet af maar blijf juist verbonden en leer filteren


Ik hoor zo vaak van mijn cliënten dat ze hun best doen om zich af te sluiten voor negatieve, storende prikkels van buitenaf maar dat dat steeds niet goed lukt. Ze visualiseren muren, spiegels, afgesloten bubbels…. ze creëren energetische bunkers. Mijn gidsen raden echter altijd ten zeerste af om je af te sluiten, het is juist zo belangrijk en zo veel effectiever om je te verbinden.

Door verbonden te blijven met jezelf, met je hart en ziel, en door verbonden te blijven met het Universum (met Moeder Aarde onder je en Vader Hemel boven je), blijf je verticaal verbonden en blijf je energie uitwisselen. In die verticale verbinding vind je je hogere zelf en je hogere energieën ben je optimaal gevoed en beschermd. En ben je minimaal kwetsbaar en prikkelbaar.

 • Als je energetisch gezien een muur optrekt en je afsluit, dan ga je uit de verbinding en blokkeer je.
 • Als je blokkeert, gaat je energie stagneren.
 • Als je energie gaat stagneren, loop je vast, raak je jezelf kwijt en ga je je op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau heel beroerd voelen.

Allemaal dingen die je niet wilt omdat je er juist zwak en kwetsbaar en dus ook prikkelbaar door wordt.

Als je je afsluit, verbreek je ook die verbindingen die juist zo belangrijk voor je zijn omdat ze je kracht geven. Ook de verbinding met jezelf en ook de verbinding met het Universum. Ai….

De oplossing? Sluit je niet af maar blijf in verbinding en leer te filteren…. Door gecentreerd te blijven in jouw verticale, kosmische verbinding kun jij kiezen welke energieën van het horizontale, aardse vlak je binnen haalt en welke energieën je niet vast pakt en voorbij laat gaan.  Je kunt je prikkels kiezen. Zo simpel is het.

 

Oefening

 • Blijf diep en kalm ademhalen in die verticale verbinding met Moeder Aarde onder je en Vader Hemel boven je, open je hart en verbind je met die hogere energieën.
 • Ga dan met je aandacht naar je aura en haal het lekker naar je toe, als een comfortabele, warme badjas. Lekker dicht tegen je aan, niet te krap en niet te ruim.
 • Op die manier ‘waaier’ jij niet over iedereen heen en geef je de ander respect en ruimte. En omgekeerd kan de ander ook niet zo snel op jouw energie gaan hangen om of energie van je af te nemen of om energie op jouw systeem te ‘dumpen’. Dus houd je aura lekker bij je… dat is prettiger voor iedereen.
 • Visualiseer vervolgens dat je een mooi doorzichtig filter om je aura creëert, als een soort van ei – helemaal om je heen – en geef er een kleur aan die goed en beschermend aanvoelt.
 • Alle liefdevolle energieën kunnen naar binnen stromen, alle negatieve energieën blijven buiten.
 • Kies er vervolgens heel bewust voor om de prikkels waar je last van hebt, voorbij te laten gaan, net zoals de wind door de kruin van een boom waait…. Je ademhaling helpt je daarbij. Je ademt in en naar binnen, wat goed voor je is en datgene wat niet goed voor je is, pak je gewoon niet vast en laat je voorbij waaien… blaas het maar weg….

 

Zo creëer je jouw eigen energetische veilige ruimte en ben je goed beschermd. Het gaat heel gemakkelijk en natuurlijk en je kunt dit toepassen waar je ook gaat en staat.

 


Tip 6: Luister naar wat je lichaam je vertelt, het is jouw gids in de stoffelijke wereld en vertelt je precies hoe jij het beste met prikkels om kunt gaan


Een gevoelige ziel woont bijna altijd in een gevoelig lichaam. En een gevoelig lichaam reageert snel op datgene wat gebeurt en kan jou heel veel over jezelf en over het leven in de stof leren, mits jij daarvoor open staat.

Als je bijvoorbeeld ergens geweest bent en je komt doodmoe thuis, onderzoek dan wat er gebeurd is. En dan bedoel ik niet dat je erover moet gaan nadenken….. Als sensitieveling moet je bereid zijn om dat achter je te laten: nadenken over jezelf levert je alleen maar rationele informatie op, je krijgt dan een mooie analyse met als slotconclusie meestal een aantal verschillende opties. In de praktijk worden die opties vaak een aantal vraagtekens omdat je hoofd het échte, diepe antwoord niet kan geven. Dat kan alleen je hart ten slotte. Of je ziel. Of je lichaam.

Om de inzichten te krijgen die je nodig hebt om jezelf te begrijpen en te helpen, zul je dus het gesprek met je hart en met je lichaam aan moeten gaan. “Ja maar hoe doe je dat dan?” hoor ik je denken…


Oefening

 • Het is heel eenvoudig: sluit je ogen, haal rustig adem (ja, daar is ie weer) en maak contact met hoe je je voelt.
 • En laat je hart spreken, laat het zijn vragen stellen. En die vragen komen net zo gemakkelijk in je op als wanneer je een gesprek voert met iemand waar je heel veel van houdt en die jouw hulp nodig heeft omdat hij/zij zich niet goed voelt. Ik weet zeker dat jij dan ook niet na hoeft te denken over de vragen die je stelt en over de energie en het gevoel wat je diegene wilt geven. En als je dat aan een ander kunt schenken, is het dan ook niet heel belangrijk dat je dit aan jezelf kunt geven? Net zo liefdevol en onvoorwaardelijk? Net zo zorgzaam en behulpzaam?
 • Vraag bijvoorbeeld aan je lichaam waar het nu precies zo moe van geworden is, wat heeft er zoveel energie gekost? En luister dan… je lichaam gaat het je laten zien en laten voelen… En jouw hart wil het antwoord écht horen.
 • Vraag vervolgens hoe jij in de toekomst anders met die situatie om kunt gaan, hoe kun jij deze uitputting de volgende keer voorkomen? Wat kun jij daarvoor doen of laten? En luister dan… je lichaam gaat het je laten zien en laten voelen… En jouw hart wil het antwoord écht horen.
 • Vraag vervolgens hoe jij je energie nu kunt helen. Is het nodig om bepaalde energieën los te laten, of alsnog voorbij te laten waaien (zoals de boom), of is het vooral nodig om je energievoorraad aan te vullen? Zo ja, welke energie heeft je lichaam dan nodig? En stel gerust meerkeuzevragen: heb je vertrouwen nodig, of speelsheid, of troost, of…. ? En luister dan… je lichaam gaat het je weer laten zien en weer laten voelen… En jouw hart wil wederom echt graag het antwoord horen.

 

Als jouw lichaam om jouw aandacht schreeuwt, dan word je naar binnen geroepen. Luister daarnaar en maak die wonderlijke ontdekkingsreis. Niet alleen leer je jezelf zo ongelooflijk goed kennen en krijg je de kans om oneindig goed voor jezelf te leren zorgen. Maar… in je lichaam zit ook zoveel kosmische informatie opgeslagen over het leven in de stof. Wil jij daar niet meer over ervaren? 

Dus ben jij heel gevoelig? Geef je lichaam dan de kans om jou te beschermen en te leiden, het wil niets liever dan jouw gids op aarde zijn.

 


Tip 7: Ga zo vaak mogelijk de natuur in


De natuur kan heel goed met prikkels omgaan. Kan heel goed ontladen en weer opladen. De natuur helpt je om naar je meest natuurlijke staat van zijn te gaan en brengt je terug bij je ware, pure zelf. De natuur helpt je om te aarden, zodat je je thuis voelt in het aardse bestaan en je goed om kunt gaan met alle prikkels die bij het aardse leven horen. Niet voor niets voel je je vaak herboren, als je in de natuur geweest bent.

Need I say more?

 

 

Tip 8: Laat jezelf met rust


Mijn gidsen kunnen er vaak niet over uit… wij mensen maken het onszelf onnodig moeilijk, we laten onszelf niet met rust en daarmee zetten we heel ons energiesysteem op zijn kop.

 • Je denkt over alles wel tien of zelfs twintig keer na
 • Je hebt overal vraagtekens over
 • Je bekijkt iedere kwestie vanuit vijfentwintig invalshoeken
 • Je betwijfelt ieder signaal wat je hart je geeft.
 • En niet zelden wordt dit gecombineerd met een grote dosis oordelen/veroordelingen

Zo pijnig je jezelf, zo prikkel je jezelf enorm. Sterker nog: zo overprikkel jij jezelf….

Mijn helpers zeggen dan ook vaak: denk een keer goed na, praat met je hart, vertrouw op wat het aangeeft, maak een keuze en ga…. En blijf uit die mallemolen en laat jezelf met rust.


Mijn gidsen moedigen je eveneens aan om een liefdevolle innerlijke dialoog te ontwikkelen want ook daarmee creëer je rust. Praat alleen met jezelf zoals je ook met je kind praat. Met liefde, betrokkenheid en respect. Geruststellend, stimulerend en bevestigend. Zeg geen dingen tegen jezelf die je nooit tegen je kind zou zeggen, er is namelijk een hele goede reden waarom je dat niet tegen je kind zou zeggen, toch? 

Dus wil jij jezelf beschermen? Bescherm jezelf dan ook tegen overprikkeling door jezelf.

 


Tip 9: Communiceer met je gids


Als jij hoogsensitief bent, dan ben je een oude, wijze ziel en is het tijd om je dat te herinneren.

Al die ‘voelsprieten’ die je in een reeks van een aantal levens hebt geactiveerd, zijn er om jou in contact te brengen met hogere, genuanceerdere energieën en met hogere wijsheden. En de ziel die dan het dichtst bij je staat is jouw persoonlijke gids. Jouw mentor, jouw zielsmaatje, die staat te popelen om jou te begeleiden bij al je uitdagingen.

Jouw gids is vele malen sensitiever dan jij bent en kent jou als geen ander. Hij of zij kan je dus als geen ander helpen om gelukkig en succesvol te zijn door de kracht van hoogsensitiviteit. Het omgaan met prikkels wordt zoveel gemakkelijker als je naar het voorbeeld van jouw gids kunt kijken en als je de praktische tips van je gids toe kunt gaan passen. 

Als jij met je gids gaat communiceren, concreet en persoonlijk, als met je beste vriend, dan bevrijd je je hart en ga je naar je hogere bewustzijn. En vanuit dat hogere bewustzijn, ervaar je alles anders. Je gaat contact maken met je ziel. Je gaat krachten ervaren die je nog nooit eerder ervaren hebt. Je gaat jezelf begrijpen zoals nooit eerder. Je kunt jezelf dus ook helpen zoals nooit eerder. Van alle tips die ik je in dit blog geef, zal het leren communiceren met jouw gids, op alle vlakken in je leven het grootste verschil maken, ook in het omgaan met prikkels van buitenaf.

 


Als jij goed voor jezelf en je energiehuishouding zorgt dan kun je juist zoveel voordelen ervaren van je hoogsensitiviteit.


 • Een hoger niveau van onvoorwaardelijke liefde
 • Een hoger niveau van bewustzijn & wijsheid
 • Veel meer connectie met je hart
 • Bewustere connectie met je ziel
 • Veel meer diepgang
 • Meer oog voor details en nuances, voor verschillende lagen
 • Veel meer verbondenheid met andere mensen maar ook met de natuur, met de spirits en met Al Wat Is
 • Meer geduld
 • Meer moed
 • Meer doorzettingsvermogen
 • Meer loyaliteit
 • Meer compassie
 • Meer empatisch vermogen
 • Veel meer levenskracht
 • Veel meer levensvreugde
 • En meer…

 


Samenvattend: Hoe bescherm je jezelf tegen overprikkeling?


Door je te realiseren dat het niet over prikkels gaat, zij wijzen je alleen maar de weg naar binnen. Hoe krachtiger jij jouw binnenwereld maakt, des te gemakkelijker kun je op een ontspannen, natuurlijke en opbouwende manier omgaan met de prikkels uit de buitenwereld.

Als sensitieveling is dat de plek waar alles begint en eindigt: in jouw binnenwereld. Verzorg hem goed zodat je jezelf, je uitdagingen en zelfs je beperkingen zult overstijgen. En als jij goed voor jezelf zorgt en een goed contact met jouw binnenwereld, met jouw hart en ziel, opbouwt, dan kan het Universum bij je aansluiten en je ondersteunen. That’s when the magic happens!

Gevolg: jij raakt nooit meer overprikkeld, bouwt je energie steeds verder op en voelt je super. Jouw binnenwereld vult op met positieve, liefdevolle, opbouwende krachten en stroomt over naar de buitenwereld. Daar vult het jouw aardse, praktische leven op (ook op de werkvloer / in je bedrijf) en vervolgens stroomt het door naar anderen. Zo heb je meer te bieden aan de mensen om je heen en niet minder belangrijk: zo geef je meer energie van een hogere kwaliteit terug aan de Schepping. Wat wil een sensitief mens nog meer? Niets toch?


 

Laat je me in de reacties weten of jij iets kunt met de adviezen die ik je hier gegeven heb? Heb je er nieuwe inzichten door gekregen? En heb jij misschien nog tips die je met mij en anderen wilt delen? Laat alsjeblieft een reactie achter zodat we elkaar inspireren en aanmoedigen. Vast bedankt voor je feedback!

 

PS: Onlangs schreef ik het blog: ‘HSP en overprikkeld? Zo voorkom je het! (deel 1)’. En voorkomen is beter dan genezen dus als je dat blog nog niet gelezen hebt, dan moet je dat zeker even doen.

Comments