Neem jij de juiste rust? Of ga jij ook naar de bakker om benzine te tanken?
30 oktober 2015 

Neem jij de juiste rust? Of ga jij ook naar de bakker om benzine te tanken?

Je wil zo veel maar je bent moe en gespannen en je sleept je door de dagen heen. Je slaapt niet goed en je geniet te weinig van al het goede in je leven. Je adrenalinespiegel is veel te hoog.
Als je eerlijk naar jezelf bent, dan weet je dat het tijd is om te rusten maar je wil en moet nog zoveel. Je plant al minder afspraken in en je zit al wat vaker op de bank en dat geeft een beetje lucht maar je voelt je er niet écht heel veel beter door. Je voelt dat je jezelf voorbij rent en roofbouw pleegt maar je weet niet hoe je dat op moet lossen.

Herkenbaar?

 

Waar het je aan ontbreekt, is de juiste vorm van rust. Mijn gidsen zeggen dat veel mensen het woord rust vooral associëren met fysieke rust. Maar… meestal zouden ze veel meer gebaat zijn bij mentale rust.

 

Als jij goed voor jezelf wilt zorgen (en dat wil je natuurlijk!) dan zorg je ervoor dat je op de juiste manier rust. Je gaat toch ook niet naar de bakker als je benzine wilt tanken? Toch verzorg je jezelf vaak wel op die manier.

Je hebt mentale rust en ontspanning nodig maar je gaat in de bank hangen, je laat je hersenen op turbosnelheid door knetteren en je kijkt naar iets waar je hart niet echt heel opgetogen van wordt. Vaak werk je dan ook nog gedachtenloos een zak chips naar binnen.

Je neemt fysieke rust daar waar je mentale rust nodig had. Je kunt je afvragen of dat niet eerder het verwaarlozen van jezelf is, in plaats van het verzorgen.

 

Als jij ‘eigenlijk’ wel weet en voelt dat je rust nodig hebt, dan is dat een signaal van jouw hart en ziel. Het is het Universum wat tegen je zegt dat het tijd is om jezelf terug te vinden en te regenereren. Het is je hart wat jou laat weten dat het graag voor jou zou willen zorgen.

 

Dus als jouw hart je laat weten dat je rust nodig hebt, onderzoek dan eerst welke rust je nodig hebt: fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel.

 

Zorg er vervolgens voor dat in jouw manier van uitrusten altijd de volgende elementen zitten:

  • ontspanning,
  • ontlading
  • en opladen.

Zorg dat je je oude huid afwerpt en dat je met nieuwe stralende kleuren tevoorschijn komt.

Als je behoefte hebt aan mentale rust, dan is het vaak een heel goed idee om de natuur in te gaan. De natuur zal je terug bij je natuurlijke staat van zijn brengen. Mediteren helpt. Jezelf kalmeren, geruststellen en inspireren helpt. In je dagboek schrijven. Mandala’s tekenen. Pottenbakken. Met je dieren buiten spelen. Vooral die dingen waardoor je alles om je heen vergeet….

Als je behoefte hebt aan fysieke rust dan ben je vaak gebaat bij een warm bad, een ontspannende massage, extra uurtjes slapen, gezond en lekker eten, even niks.

Als je behoefte hebt aan emotionele rust, onderzoek dan wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Ben je eigen beste vriend(in), ben je eigen moeder. Koester jezelf, stel jezelf gerust, troost jezelf. Haal diep en rustig adem en breng die storm van emoties tot bedaren. Bemoedig en inspireer jezelf. Ga de natuur in en laat je door de natuur helpen.

Als je behoefte hebt aan spirituele rust (en ook dat komt voor), trek dan eens wat minder kaarten en leg die spirituele boeken eens even in de kast. Sla eens een cursus over en laat de natuur even zijn gang gaan. Al die kunstmatige spirituele prikkels zijn helemaal niet nodig als je dicht bij de natuur blijft. Mijn helpers en ik zijn vaak in shock als we de enorme hoeveel spirituele prikkels zien waar mensen zich aan bloot stellen. Vergeet niet, je moet het allemaal verwerken…

Hoe mooi en goed iets ook is, te veel is nooit goed. Dus rust is en blijft belangrijk. Rust houd je krachtig.
De natuur geeft je het goede voorbeeld en laat je op dit moment zien dat ook zij in rust gaat. Laat je daar maar door inspireren.

 

Wat altijd werkt:

  • een diepe, rustige ademhaling
  • mediteren
  • de natuur in.

 

Gebruik deze technieken maar ik moedig je daarnaast aan om voor jezelf ‘jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing’ op te stellen.

Onderzoek en noteer:

  • waar je van ontspant
  • waar je van ontlaadt
  • waar je van oplaadt.

Voor mij werken alle bovenstaande suggesties maar ik heb nog twee hele essentiële krachten nodig in mijn leven: mijn paarden en muziek. Die laten wonderen gebeuren en staan dus in ‘mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing’. Wat is jouw wondermiddel? Ga op onderzoek uit, noteer het en gebruik het.

 

Als je rust neemt, wil je altijd als resultaat dat je hoofd gekalmeerd is en je hart blij en opgetogen. Dan heb je jezelf weer in balans gebracht en kun je weer vol gas vooruit.

 

Tot slot wil ik je ervan bewust maken, dat een behoefte aan rust ook vaak een behoefte aan een bepaalde kracht laat zien. Net zoals ‘graaien en snaaien’ vaak ook een gemis van een bepaalde energie laat zien. De eenvoudige vraag die je hierin kan helpen is: “Mis ik een bepaalde energie, een bepaalde kracht?”. Als dat zo blijkt te zijn, onderzoek je natuurlijk aan welke kracht je behoefte hebt om daar vervolgens ook echt op af te stemmen en je mee te verbinden en voeden. Zo breng je jezelf heel snel weer op krachten.

 

Ik zou het geweldig vinden als je in het reactieveld hieronder zou willen delen of je een en ander herkent. En aanvullende tips voor ‘weldadige rust’ zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

Carola
Door

Carola

op 31 October 2015

Ha lieve Jolanda, ik herken het wel hoor... ;) Als ik behoefte heb aan mentale rust ga ik inderdaad de natuur in of... kruip ik even achter de piano.. Even alleen met de muziek.. Liefs!

Jolanda Linders
Door

Jolanda Linders

op 3 November 2015

Ah ja.... piano spelen... heerlijk. Heb ik ook gedaan maar moest ermee stoppen helaas. Dus nu neem ik op tijd een 'muziekinfuus' door naar muziek te luisteren. Ook heerlijk. Ook veel liefs voor jou Carola!

José
Door

José

op 13 March 2016

Lieve Jolanda, ook ik herken het..die mentale onrust... En alles staat met elkaar in verbinding, dus had het ook effect op mijn emotionele, fysieke en spirituele rust. Alles was uit zijn of haar verband. Die mentale onrust...Ik ben de natuur in gegaan en voor het eerst na een lange tijd, intens genoten! Als het ware een natuurlijke boost gekregen...Druk van de ketel zorgt voor ontluchting ;-)

Jolanda Linders
Door

Jolanda Linders

op 24 March 2016

Super goed José! De natuur helpt je altijd om weer terug naar je natuurlijke staat van zijn te gaan. Gelukkig voel je je weer beter!

Linda
Door

Linda

op 21 May 2016

Mooi blog Jolanda! Heel herkenbaar, zoals je weet ;-). In mijn persoonlijke lijstje staat ook de natuur bovenaan, de kleuren, geuren en geluiden. Ook inzoomen op details in de natuur zorgen voor verwondering en ontspanning. Verder helpt muziek mij te ontspannen en schilderen.

Jolanda Linders
Door

Jolanda Linders

op 21 May 2016

Wat een mooie aanvulling Linda, om in te zoomen op details in de natuur - bewust de verwondering opzoeken. En inderdaad, muziek, schilderen en alle andere vormen van creativiteit zorgen voor ontlading en opnieuw opladen. Bedankt voor het delen!

A
Door

A

op 30 July 2016

Ik herken het helemaal. Ben nog zoekend waar ik mijn rust in vind! Nu ben ik alleen nog maar moe!

Jolanda Linders
Door

Jolanda Linders

op 30 July 2016

Door het gesprek met jezelf aan te gaan in plaats van alleen over jezelf na te denken, zul je gaandeweg steeds beter ontdekken waar jij energie van krijgt en wat jou te veel energie kost. Probeer zo min mogelijk dingen te doen die (te veel) energie kosten en doe juist zo veel mogelijk dingen waar je energie van krijgt. Dan komt de balans terug in jezelf en in je leven en zul je je langzaam aan steeds beter gaan voelen. Dit is een hele waardevolle ontdekkingstocht die je heel veel inzichten en ervaringen zal brengen....

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down