Jolanda Linders, regressietherapeut, sjamaan, heks en spiritueel mentor
Jolanda Linders
3 min
8

Neem jij de juiste rust? Of ga jij ook naar de bakker om benzine te tanken?

3 min
8

Je wil zo veel maar je bent moe en gespannen en je sleept je door de dagen heen. Je slaapt niet goed en je geniet te weinig van al het goede in je leven. Je adrenalinespiegel is veel te hoog.
Als je eerlijk naar jezelf bent, dan weet je dat het tijd is om te rusten maar je wil en moet nog zoveel. Je plant al minder afspraken in en je zit al wat vaker op de bank en dat geeft een beetje lucht maar je voelt je er niet écht heel veel beter door. Je voelt dat je jezelf voorbij rent en roofbouw pleegt maar je weet niet hoe je dat op moet lossen.

Herkenbaar?

Waar het je aan ontbreekt, is de juiste vorm van rust. Mijn gidsen zeggen dat veel mensen het woord rust vooral associëren met fysieke rust. Maar… meestal zouden ze veel meer gebaat zijn bij mentale rust.

Als jij goed voor jezelf wilt zorgen (en dat wil je natuurlijk!) dan zorg je ervoor dat je op de juiste manier rust. Je gaat toch ook niet naar de bakker als je benzine wilt tanken? Toch verzorg je jezelf vaak wel op die manier.

Je hebt mentale rust en ontspanning nodig maar je gaat in de bank hangen, je laat je hersenen op turbosnelheid door knetteren en je kijkt naar iets waar je hart niet echt heel opgetogen van wordt. Vaak werk je dan ook nog gedachtenloos een zak chips naar binnen.

Je neemt fysieke rust daar waar je mentale rust nodig had. Je kunt je afvragen of dat niet eerder het verwaarlozen van jezelf is, in plaats van het verzorgen.

Als jij ‘eigenlijk’ wel weet en voelt dat je rust nodig hebt, dan is dat een signaal van jouw hart en ziel. Het is het Universum wat tegen je zegt dat het tijd is om jezelf terug te vinden en te regenereren. Het is je hart wat jou laat weten dat het graag voor jou zou willen zorgen.

Dus als jouw hart je laat weten dat je rust nodig hebt, onderzoek dan eerst welke rust je nodig hebt: fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel.

Zorg er vervolgens voor dat in jouw manier van uitrusten altijd de volgende elementen zitten:

  • ontspanning,
  • ontlading
  • en opladen.


Zorg dat je je oude huid afwerpt en dat je met nieuwe stralende kleuren tevoorschijn komt.

Als je behoefte hebt aan mentale rust, dan is het vaak een heel goed idee om de natuur in te gaan. De natuur zal je terug bij je natuurlijke staat van zijn brengen. Mediteren helpt. Jezelf kalmeren, geruststellen en inspireren helpt. In je dagboek schrijven. Mandala’s tekenen. Pottenbakken. Met je dieren buiten spelen. Vooral die dingen waardoor je alles om je heen vergeet….

Als je behoefte hebt aan fysieke rust dan ben je vaak gebaat bij een warm bad, een ontspannende massage, extra uurtjes slapen, gezond en lekker eten, even niks.

Als je behoefte hebt aan emotionele rust, onderzoek dan wat jij nodig hebt om je beter te voelen. Ben je eigen beste vriend(in), ben je eigen moeder. Koester jezelf, stel jezelf gerust, troost jezelf. Haal diep en rustig adem en breng die storm van emoties tot bedaren. Bemoedig en inspireer jezelf. Ga de natuur in en laat je door de natuur helpen.

Als je behoefte hebt aan spirituele rust (en ook dat komt voor), trek dan eens wat minder kaarten en leg die spirituele boeken eens even in de kast. Sla eens een cursus over en laat de natuur even zijn gang gaan. Al die kunstmatige spirituele prikkels zijn helemaal niet nodig als je dicht bij de natuur blijft. Mijn helpers en ik zijn vaak in shock als we de enorme hoeveel spirituele prikkels zien waar mensen zich aan bloot stellen. Vergeet niet, je moet het allemaal verwerken…

Hoe mooi en goed iets ook is, te veel is nooit goed. Dus rust is en blijft belangrijk. Rust houd je krachtig.
De natuur geeft je het goede voorbeeld en laat je op dit moment zien dat ook zij in rust gaat. Laat je daar maar door inspireren.

Wat altijd werkt:

  • een diepe, rustige ademhaling
  • mediteren
  • de natuur in.

Gebruik deze technieken maar ik moedig je daarnaast aan om voor jezelf ‘jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing’ op te stellen.

Onderzoek en noteer:

  • waar je van ontspant
  • waar je van ontlaadt
  • waar je van oplaadt.

Voor mij werken alle bovenstaande suggesties maar ik heb nog twee hele essentiële krachten nodig in mijn leven: mijn paarden en muziek. Die laten wonderen gebeuren en staan dus in ‘mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing’. Wat is jouw wondermiddel? Ga op onderzoek uit, noteer het en gebruik het.

Als je rust neemt, wil je altijd als resultaat dat je hoofd gekalmeerd is en je hart blij en opgetogen. Dan heb je jezelf weer in balans gebracht en kun je weer vol gas vooruit.

Tot slot wil ik je ervan bewust maken, dat een behoefte aan rust ook vaak een behoefte aan een bepaalde kracht laat zien. Net zoals ‘graaien en snaaien’ vaak ook een gemis van een bepaalde energie laat zien. De eenvoudige vraag die je hierin kan helpen is: “Mis ik een bepaalde energie, een bepaalde kracht?”. Als dat zo blijkt te zijn, onderzoek je natuurlijk aan welke kracht je behoefte hebt om daar vervolgens ook echt op af te stemmen en je mee te verbinden en voeden. Zo breng je jezelf heel snel weer op krachten.

Ik zou het geweldig vinden als je in het reactieveld hieronder zou willen delen of je een en ander herkent. En aanvullende tips voor ‘weldadige rust’ zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

Comments