5 cruciale fouten bij het maken van keuzes
Jolanda Linders
3 min
12

5 cruciale fouten bij het maken van keuzes

3 min
12

Fout nummer 1: Het voor iedereen goed willen doen

Ja, dat is echt een heel mooi streven en het toont jouw liefdevolle inborst. Als je daarvoor echter steeds aan jouw eigen behoeften en verlangens voorbij moet gaan, als je daarvoor steeds de signalen van jouw hart moet negeren en als je daarvoor eigenlijk niet het pad kunt bewandelen wat voor jou bedoeld is, dan klopt er iets niet. Jij zelf én de mensen waar jij van houdt, zullen daar uiteindelijk nooit écht gelukkig door worden. En dus zal iedereen er ongelukkig door zijn – en dat is nu precies wat jij ten koste van alles wil voorkomen.

Mijn gidsen zeggen altijd: ‘Als het voor jouw hart en ziel goed is om een bepaalde keuze te maken, dan is het uiteindelijk ook altijd een goede keuze voor jouw omgeving omdat die keuze op liefde gebaseerd is en niet op angst.”


Fout nummer 2: Vraagtekens vermenigvuldigen in plaats van oplossen

De enige plek waarop je daartoe in staat bent, is in je hoofd. Wat…. Als…. Dan… Eigenlijk…. Van de ene kant… Van de andere kant…. En dan nog eens een boek lezen, nog eens op internet speuren, nog eens met iemand er over praten. Je praat op die manier eigenlijk met iedereen behalve met jezelf. Allemaal rationele prikkels die jou nooit helderheid zullen geven over jouw persoonlijke pad. Sterker nog, de ene vraag roept minstens weer drie nieuwe vragen op. Ai. Nog meer verwarring en nog meer ‘uit te zoeken’ voordat jij het gevoel hebt dat je een goede keuze kunt maken.


Fout nummer 3: Niet luisteren naar wat je EIGENLIJK al wel weet

Jouw hart en ziel geven je continu signalen en ik weet dat jij die signalen echt wel op pikt. Je negeert ze waarschijnlijk ook weer vaak, helaas. Hoe lang is jouw lijstje van dingen die je ‘eigenlijk’ wel weet en van dingen die je ‘eigenlijk’ wel zou moeten of willen doen? Ben eens eerlijk? Het zijn allemaal super waardevolle signalen van jouw hart en ziel. Signalen van het Universum die ervoor bedoeld zijn om jou bij jouw kracht en op jouw pad te brengen.


Fout nummer 4: De grote MAAR

Je hebt al vaak en lang nagedacht. Je hart heeft je heus allerlei signalen gegeven en die heb je ook opgevangen (‘eigenlijk’). Je weet diep in je hart best waar je staat en dan komt ie: MAAR…. en dan kom je met allerlei redenen (smoezen!) waarom je niet kunt doen wat je ‘eigenlijk’ zou willen doen en/of zou horen te doen. Je bent bang dat mensen je niet zullen begrijpen, je bent bang dat je anderen gaat kwetsen en dat wil je koste wat het kost vermijden, wat als het fout gaat, het kan niet in verband met je kinderen, enzovoorts enzovoorts.


MAAR…. wat als jij door jouw moedige keuze nu eens intens gelukkig zou worden? Wat als je jouw vraagtekens nu eens voorgoed achter je zou kunnen laten? Wat als jouw persoonlijke ontwikkeling een enorme boost krijgt? Wat als je daar door ook nog eens een nog betere ouder zou zijn, of een nog betere partner? Wat als je er échte goede vrienden bij krijgt? Wat als je super succesvol zou worden? Wat als je vanuit jouw authentieke kracht een prachtige bijdrage aan de wereld zou kunnen leveren?


Fout nummer 5: Tegen beter weten in, in de bekende mallemolen blijven stappen

Een eindeloze herhaling van fout 1 tot en met 4 waardoor je jezelf compleet uitput. Hét beproefde recept om jezelf af te breken en steeds verder in de war te brengen in plaats van uit de war te halen. Gevolg: nog meer twijfels en nog steeds geen keuze. Het leven wordt op die manier gegarandeerd een zoektocht zonder eind. Stagnering. Pijn. Verdriet. En in het uiterste geval zelfs radeloosheid.


Het goede nieuws is dat jij op een hele eenvoudige manier al deze fouten kunt voorkomen. Er is een gouden regel die jou gegarandeerd zal helpen en die is: luister naar jouw eigen gevoelsindrukken.


Als je voor een keuze staat, denk dan een keer goed na, mediteer(!), slaap er een nachtje over, en luister dan naar jouw hart.


Jouw hart vertelt jou jouw persoonlijke waarheid en die is uniek. Die vindt je écht niet op internet of in een boek, die vind je alleen ín jezelf.


Ik zou het geweldig vinden als je onder dit blog zou willen laten weten of je dit artikel over de 5 cruciale fouten bij het maken van keuzes, inspirerend vond en natuurlijk hoop ik dat je ook wilt delen hoe jij keuzes maakt in je leven! Stiekem hoop ik natuurlijk dat je ook durft te vertellen wat jij op jouw ‘EIGENLIJK lijst’ en ‘MAAR lijst’ hebt verzameld…

Uiteraard mag je dit blog ook delen via social media, als je andere mensen dezelfde inspiratie gunt. Vast bedankt!

Comments